3 tips om jouw planten voor te bereiden op de ergste kou

Niet alle planten zijn even geschikt voor de wintermaanden. Dit hoeft echter niet te betekenen dat ze de maanden niet kunnen overleven. Met de juiste aandacht en extra hulp, zorg je ervoor dat zij ook in de wintermaanden mooi kunnen blijven. Zo heb je hier het hele jaar door plezier van. Maar hoe pak je dit aan? Waar moet je aan denken als je jouw planten gaat voorbereiden op de ergste kou?

1. Kies voor een extra bodembedekker

Hoe zorgen wij ervoor dat we lekker warm blijven als we in de winter naar buiten gaan? Door laagjes te dragen natuurlijk. Niet alleen een lekkere warme trui, maar ook een jas en handschoenen, een sjaal en een muts. Voor de tuin geldt dit natuurlijk ook. Je kunt je planten uiteraard geen jas aantrekken, maar je kunt de grond wel extra beschermen. Bijvoorbeeld door een extra bodembedekker over de tuinaarde te strooien. Dit wordt ook wel mulchen genoemd en is een uitstekende manier om je tuin en de winterse planten te beschermen tegen de ergste kou.

2. Winterharde planten beschermen

Heb je winterharde planten in de tuin staan? Dan verwacht je misschien dat deze weinig extra aandacht nodig hebben. Ze zijn immers bedoeld om de winterse kou te overleven. Dat klopt, maar ook deze planten verdienen gedurende de koudste nachten wel wat aandacht. Niet alle winterplanten zijn namelijk even goed bestand tegen de kou. Sommige planten kunnen echt wel tegen een stootje, maar zullen bij extreme kou toch nog bevriezen. Met alle gevolgen van dien. Komen er dus extreem koude nachten aan? Bescherm de planten dan door ze uit de wind te plaatsen of af te dekken met een vliesdoek of plantenhoes.

Extra tip: sommige planten kunnen ook prima pas gedurende de wintermaanden geplant worden. Dit levert veel voordelen op. Bijvoorbeeld omdat je dan van een potgrond aanbieding gebruik kunt maken en er op veel potten ook korting wordt gegeven. Zo is het een stuk voordeliger om je tuin mooi te maken. Doe hier zeker je voordeel mee.

3. Niet-winterharde planten beschermen

Dan zijn er ook nog genoeg planten die helemaal niet winterhard zijn. Zij kunnen heel slecht tegen de kou. Als je ze toch gedurende de wintermaanden buiten laat staan, dan loop je het risico dat ze hier niet meer bovenop zullen komen. Zonde! Daarom is het beter om dergelijke planten te laten overwinteren in een kas of binnenshuis. Plaats ze pas weer buiten als de nachtvorst gegarandeerd voorbij is.

Houd er wel rekening mee dat je deze planten niet in een te warme kamer moet plaatsen. Anders is de overgang simpelweg te groot en kunnen ze nog sterven. Kies daarom liever voor een koelere plek, zoals de schuur of een garage. Je zou ook kunnen overwegen om ze in een koelere kas te plaatsen. Eentje waar de temperatuur niet boven de vijf graden komt. Zo is de overgang naar buiten straks ook weer minder groot.