6 tips Hoe jij de planten thuis kunt beschermen

Het hebben van planten in of rondom het huis biedt weelde, frisheid en geluk. Het straalt pracht en praal uit. Deze planten koop je natuurlijk niet voor niks en laat je natuurlijk niet sterven door droogte of een verkeerde behandeling. Laten we daarom eens ingaan over hoe je de planten thuis nou eens goed kunt beschermen waardoor jij en anderen er nog lang en breed van mogen genieten.

1. Huisisolatie

Isolatie zoals dakisolatie is een geweldige manier om het binnenklimaat comfortabel te houden. Het helpt de temperatuur en vochtigheid te reguleren, zodat ze niet te veel fluctueren. Hierdoor kunnen planten gedijen en groeien zonder zich zorgen te hoeven maken over blootstelling aan extreme omstandigheden. De zonnestralen zijn schadelijk voor planten. Ze kunnen schade aan bladeren en stengels veroorzaken, vooral als ze langdurig worden blootgesteld aan direct zonlicht. Houd de planten die hier gevoelig voor zijn indien mogelijk weg van uv-licht, tocht, hitte of koude lucht door de juiste geïsoleerde plek te vinden.

2. Kunstmatig licht

Een kweeklamp is een apparaat dat kunstlicht in een ruimte afgeeft om de plantengroei te bevorderen. Ze worden gebruikt om natuurlijk zonlicht te simuleren en zorgen voor een constante hoeveelheid energie gedurende de dag. Een plantenlamp moet boven de planten worden geplaatst en naar beneden gericht naar het bladerdak. Je moet altijd voldoende licht hebben om ervoor te zorgen dat je planten de juiste hoeveelheid zonlicht krijgen die ze nodig hebben. Heb je geen toegang tot natuurlijk zonlicht, dan kun je kiezen voor kunstlicht. Zorg ervoor dat je het juiste type verlichting voor de planten hebt. Fluorescerende lampen zijn geweldig voor kleinere binnenruimtes, maar als je grotere planten wilt kweken, heb je misschien iets groters nodig.

3. Luchtcirculatie

Luchtcirculatie kan door een ventilator die lucht door een kamer blaast waardoor het wordt afgekoeld en ververst voordat het weer in de kamer wordt vrijgegeven. Een goede luchtcirculatie is handig om de temperatuur in een kas of ruimte te regelen en warmteophoping te voorkomen.

4. Luchtbevochtiger

Luchtbevochtigers helpen bij het handhaven van een constant vochtigheidsniveau in de kamer waar de planten zich bevinden. Dit helpt voorkomen dat schimmel en meeldauw zich vormen op de bladeren en knoppen.

5. Water

Zorg ervoor dat de planten gedurende hun hele levenscyclus toegang hebben tot voldoende water. Je moet ervoor zorgen dat je een goed watersysteem voor je planten hebt. Dit betekent dat je een timer hebt die je planten automatisch met regelmatige tussenpozen water geeft. Als je je planten water geeft, zorg er dan voor dat je het goed doet. Giet er niet zomaar water over; gebruik in plaats daarvan een sproeier waarmee je kunt bepalen hoeveel water er in elke pot gaat.

6. Insecten en ongedierte

Om insectenplagen te voorkomen, houdt je de planten uit de buurt van plaatsen waar ze gemakkelijk het huis kunnen binnendringen. Evenals je de woning met pir platen met osb kunt isoleren tegen kou, dien je de plant te isoleren tegen schadelijke organismen. Als je een kas hebt, zorg er dan voor dat deuren en ramen goed gesloten zijn. Je moet de planten ook regelmatig controleren om er zeker van te zijn dat er geen ongedierte in de plant zich verstopt heeft en de plant levend opeet.