7 tips om je tuin perfect te verlichten

Dit zijn zeven tips om je tuin sfeervol te verlichten en te genieten van de lange zomeravonden in de zomer, en een sfeervol uitzicht in de winter.

1. Zorg voor zacht licht

Natuurlijk is het voor de veiligheid belangrijk om paden en drempels goed te verlichten, maar verder gaat het bij tui verlichting vooral om zacht licht met een subtiele gloed. Als je een tuin te fel verlicht, doet dat immers afbreuk aan de sfeer.

Denk bij zacht en subtiel licht aan een verlichtingssnoer met gekleurde lampions of LED-strips in de kleurtoon warm wit. Ook een lantaarn staat prachtig en sfeervol op de tuintafel. Je kunt kiezen voor een lantaarn met een echte kaars, maar er zijn ook lantaarns met kaarslampen. De meest duurzame lampen zijn LED-lampen. Let even op of je ledlampen met een dunne fitting of een grote fitting nodig hebt.

2. Gebruik lampen op zonne-energie voor de sfeer

Verlichting op zonne-energie is niet geschikt voor het verlichten van trappen of andere gebieden die duidelijk zichtbaar moeten zijn. Gebruik lampen op zonne-energie daarom om kleine lichtbundels om planten te creëren en voor sfeerlichten als lantaarns en lichtsnoeren.

3. Voorkom dat verschillende soorten lampen elkaar beïnvloeden

Zorg ervoor dat het gebied rond het huis verlicht is met licht dat naar de grond gericht is. Op deze manier voorkom je dat de tuintafel helder verlicht is, terwijl je hier juist sfeer wil creëren met lampen die een zachte gloed geven.

4. Gebruik in principe witte verlichting

Als de tuin goed verlicht is, dan heb je geen gekleurde lampen nodig. Er zit immers zoveel kleur in een tuin.

5. Verberg snoeren en kabels tussen planten en grind

Veel lampen hebben tegenwoordig dunne snoeren, die je gemakkelijk kunt verbergen tussen planten en grind. Je hoeft dus geen diepe gaten of geulen te graven om snoeren en kabels te verbergen.

6. Vergeet de tuin achterin niet

Naast het terras kan het heel mooi zijn om de tuin achterin te verlichten. Zo betrek je ook dit gedeelte van de tuin erbij en lijkt je tuin groter. Kijk dus ook wat voor interessants je achterin de tuin hebt om te verlichten. Denk aan een boom of mooie potten met planten.

7. Kies verlichting die je kunt verplaatsen

Planten groeien en bedekken het licht, dus het is handig om verlichting te hebben die je kunt verplaatsen. Bovendien kun je met mobiele verlichting net zolang experimenteren totdat het volledig naar je zin is.