Creëer schaduw en privacy in de tuin met leibomen

Leibomen vormen het antwoord op diverse groen vraagstukken rond de woning. Wie kent de leiboom niet; ze staan vaak prachtig geordend langs een woning en zorgen daarbij voor een extra groenbeleving, zonder veel extra ruimte in beslag te nemen. Leibomen kennen gewoon heel veel voordelen en zijn door een hovenier op de gewenste plek te plaatsen. Want leibomen zijn geen gewone bomen; ze worden langs een frame of constructie geplaatst zodat ze een horizontaal, verticaal of schuin vlak vormen. Vaak tref je ze keurig op een rij voor de woning, zodat inkijk wordt tegengegaan en de privacy wordt gewaarborgd. Hoe werkt dat precies?

Leibomen zijn in vele vormen te structuren

Leibomen treffen we van oudsher vaak langs boerenhoeves, of geplaatst voor notabelen woningen langs het water. Ze kennen een landelijke uitstraling, zonder veel ruimte op te eisen, omdat ze vrij vlak zijn en de takken in een vlak frame zijn gegroepeerd. Meestal raken de bomen niet overvol met blad, waardoor van binnenshuis er toch nog zicht is naar buiten. De groeiwijze van leibomen wordt bepaald door de manier waarop ze worden geleid en gesnoeid overigens. Dit vergt wel enige kennis; het onderhoud kan door een tuinman plaatsvinden, of als eigenaar kun je jezelf er in verdiepen en zelf het onderhoud uitvoeren. Wie een leibomen groep laat plaatsen, kan zelf bepalen in welke vorm de bomen worden gecreƫerd.

Fijne voordelen van leibomen

Zoals gezegd zorgen leibomen voor meer privacy, zonder het volledige zicht weg te nemen. Een win-win situatie dus. Daarnaast zorgen leibomen net voor wat meer schaduw, dit kan tijdens de zomermaanden extra prettig zijn. Daarbij nemen zij dankzij de vlakke constructie weinig ruimte in en vormen gewoon een mooie haag als het ware. Daar waar mensen voorheen voor een heg kozen, of een rij coniferen, is de leiboom constructie een ruimtebesparend en modern alternatief.

Groenblijvende leibomen

Wie de leiboom niet alleen ter decoratie aanschaft, maar zomer en winter wil kunnen genieten van zowel groen als privacy, kiest voor groenblijvende leibomen. Op de website van Planta, specialist in leibomen, zijn uitermate veel leibomen verkrijgbaar, maar de meest bekende groenblijvers zijn de kurkeik, glansmispel, steeneik, olijfwilg en de laurierkers.

Vele leiboomsoorten met unieke eigenschappen

Iedere leiboom heeft weer unieke eigenschappen en kenmerken, die terug te vinden zijn op de website van Planta. Zowel de uiterlijke kenmerken kunnen onderling nogal verschillen, maar ook op gebied van eigenschappen, zoals een grote mate van windbestendigheid kan uiteenlopen. Sommige leibomen kennen een compacter bladerdek, grotere of kleinere bladen, maar ook de stamhoogte kan verschillen. Daarnaast doet de ene soort leiboom het beter op bepaalde plekken dan de andere leiboom.

Het is dus belangrijk om bij het bestellen van leibomen eerst eens door te nemen welk type leiboom nu echt geschikt is voor de plek en ondergrond waar hij geplaatst zal worden. Dit kan natuurlijk ook met de hovenier of tuinman overlegd worden. Wie zich alvast wil oriƫnteren bezoekt daarvoor de website van Planta, hier kan ieder type leiboom besteld worden.