De beste tips voor de perfecte vijverplanten!

Als het gaat om het planten in vijvers, kun je veel van dezelfde tips en richtlijnen toepassen die je gebruikt om je terrestrische bloembedden te maken. Zaken als kleur, hoogte en plantomstandigheden zijn zaken waar je rekening mee moet houden als het gaat om het verwilderen van je vijver met planten. Het zijn de geweldige vijverplanten die de 'tuin' echt in de watertuin transformeren. Met deze planten kun je dus echt prachtige vijvers maken!

Let op de grootte

Een van de grootste fouten die beginnende watertuinders maken, is dat ze zich niet realiseren hoe groot hun vijverplanten kunnen worden. Houd rekening met de hoogte en breedte van de volwassen plant en zorg voor voldoende ruimte voor toekomstige groei. De grootte van de vijverplanten moeten namelijk wel in je vijver passen, ze moeten dus niet te groot worden voor de waterpartij.

Wek interesse met variëteit

Willekeurige plaatsing van planten met verschillende texturen en kleuren zal meer interesse wekken dan het gebruik van planten die allemaal dezelfde groeiwijze of bladvorm hebben. Gebruik bijvoorbeeld verschillende zuurstofplanten in je vijver om zo te zorgen voor variëteit. Zorg op deze manier voor een interessante mix van waterplanten voor je watertuin. Plant een paar randjes aan de rand van de vijver, voeg kleurrijke waterlelies of zelfs een lotus toe, voeg drijvende planten zoals watersla toe en voeg ondergedompelde planten toe om zuurstof aan je vijver toe te voegen.

Ga voor groen

Door het gebruik van verschillende texturen en tinten groen blad wordt een zachte, rustgevende ruimte gecreëerd. Je kunt ook spelen met kleur op basis van bladselectie alleen, aangezien je waterplanten zult vinden in een reeks kleuren zoals rood, paars, geel en verschillende bonte combinaties. Hierom hoef je niet alleen maar te kiezen voor groene planten, maar ze horen zeker in je vijver thuis.

Houd rekening met de behoeften van de planten

Houd er rekening mee hoeveel zon je waterplanten nodig hebben, samen met hun plantdiepte. Als een plant volle zon nodig heeft, is dat minimaal 6 uur onbelemmerde (dus geen gevlekte schaduw) zon per dag. Als je niet zeker weet wat je plant nodig heeft, vraag het dan aan de pro in je plaatselijke tuincentrum of zoek online naar informatie zodat je precies weet wat de behoeften zijn van je vijverplanten.

Kies de mooiste kleuren

Kies de kleuren die je het mooist vindt en denk na over het type verlichting dat je vijver krijgt. Geel, oranje en wit helpen schaduwrijke gebieden op te fleuren, terwijl koel blauw en violet de intensiteit van de zonnestralen verminderen. Je moet in principe zelf de kleur bepalen, maar zorg er wel voor dat de waterplanten goed bij elkaar passen.

Groepeer de vijverplanten samen

Binnenhuisarchitecten vertellen je om objecten te groeperen wanneer je je huis inricht, om een visuele impact te creëren. Gebruik hetzelfde principe bij het planten van je vijver. Plant een rij moerasgoudsbloemen langs een stuk van de vijverrand, in plaats van ze overal in de vijver op afzonderlijke locaties te stippelen.