De verzekering: wat is er verzekerd in jouw tuin?

Bij de woonverzekering denken we meestal direct aan het huis en alles binnenin het huis. Maar ook buiten de deur is er heel wat verzekerd. Wat precies hangt af van de polisvoorwaarden van jouw verzekering. In dit artikel bespreken we alles wat over het algemeen buitenshuis in de tuin verzekerd is.

Wat verzekert de opstalverzekering?

Vanuit de opstalverzekering is alles wat aard- en nagelvast aan jouw huis zit verzekerd. Maar dit geldt ook voor alles in de tuin wat je bij een verhuizing niet zo snel meeneemt. Denk hierbij aan het tuinhuisje, de overkapping en de schuttingen. Bij bijvoorbeeld schade door een aanrijding in jouw tuin wordt dit gedekt vanuit de opstalverzekering. Bij sommige verzekeraars is stormschade ook gedekt. Er is sprake van een storm bij windkracht 7 of hoger. Een bijzonder geval is de zonwering. Deze zit ook aard- en nagelvast aan je huis en neem je niet zo snel mee bij een verhuizing. Toch hebben verzekeraars afspraken gemaakt over dit soort twijfelgevallen. De zonwering valt onder de inboedelverzekering en niet onder de opstalverzekering. Gebeurt er dus iets met jouw zonwering, dan spreek je de inboedelverzekering aan.

Wat verzekert de inboedelverzekering?

De inboedelverzekering dekt verder alle losse onderdelen in de tuin. Heb je bijvoorbeeld was aan de waslijn hangen en begint het ontzettend hard te hagelen waardoor er gaten in je kleding ontstaan? Dan kun je deze schade claimen bij de verzekeraar. Uiteraard geldt hetzelfde voor de waslijn of droogmolen. Wanneer je mooie tuinmeubels gaat halen, wil je er misschien niet te veel geld aan uitgeven. Het is iets wat buiten staat en daardoor onder veel weersinvloeden gebukt gaat. Denk maar eens aan zon, regen, mist, wind. Gelukkig kun je schade aan jouw tuinmeubelen voorkomen door ze op te bergen, af te schermen of door kussens binnenshuis te bewaren. Toch komt het soms voor dat je een flinke storm niet voor kunt zijn. Dan is het fijn dat je een inboedelverzekering hebt, omdat je met de inboedelverzekering aanspraak kunt maken op de schade aan jouw tuinmeubilair. En trouwens ook op tuingereedschap en bijvoorbeeld de barbecue.

Zijn planten verzekerd?

In veel gevallen zijn ook bomen, struiken en planten verzekerd. Wanneer je ontzettend veel liefde en aandacht steekt in jouw dure aankopen is het ontzettend zuur wanneer iemand jouw tuin inrijdt en alle planten aan gort helpt. Of wanneer door brand bij de buurman ook jouw planten in vlammen opgaan. Het hangt af van je polisvoorwaarden, maar de kans is reƫel dat je ook dan verzekerd bent. Je kunt ook altijd overwegen om dan de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker aan te spreken.

Dure spullen buitenshuis

Een laptop die je laat staan en die vervolgens uit de tuin wordt gestolen is niet verzekerd. De verzekeraars zeggen namelijk dat dat een eigen risico is. Een ongeluk gebeurt nu eenmaal sneller buitenshuis dan binnenshuis. Voorkomen is daarom altijd het beste: pas op je spullen en neem ze mee naar binnen wanneer je even geen zicht hebt op jouw telefoon, tablet of laptop.