De voordelen van planten in huis

Een gezellig interieur dat willen we toch allemaal. Wanneer we na een dag hard te hebben gewerkt thuiskomen, willen we wel het gevoel hebben dat we ook echt thuis zijn. Nu kunnen woonaccessoires, meubels en ook een opgeruimd huis hier al enorm aan bijdragen, maar zijn ook planten een goede manier om wat extra sfeer toe te voegen aan je interieur. Planten zijn overigens niet alleen mooi om naar te kijken, maar hebben ook vele voordelen voor je huis en welzijn. Ze zorgen voor zuurstof, verlagen de luchtvochtigheid en verminderen stress. In dit artikel zullen we een aantal belangrijke tips uitgebreid bespreken over hoe planten je huis kunnen verrijken.

Verbetering van de luchtkwaliteit

Een van de grootste voordelen van planten in huis is de verbetering van de luchtkwaliteit. Planten zuiveren de lucht van schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen, die worden afgegeven door meubels, vloerbedekking en verf. Daarnaast produceren planten zuurstof en verhogen ze de luchtvochtigheid, waardoor je ademhaling beter wordt en je minder snel last hebt van hoofdpijn en vermoeidheid. Vooral wanneer je niet de mogelijkheid hebt om een bepaalde ruimte te voorzien van frisse lucht, is een plant een absolute aanrader. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een thuiskantoor, waar je gedurende de hele dag doorbrengt en het wel zo prettig is dat hier voldoende frisse lucht aanwezig is.

Stressvermindering

Het klinkt misschien wat vreemd, maar er zijn bepaalde planten die een stressverlagende werking hebben. Uit onderzoek is namelijk zelfs gebleken dat het kijken naar groen en de aanwezigheid van planten in je omgeving je stressniveau verlaagt en je stemming verbetert. Een paar planten in huis kan dus al bijdragen aan een ontspannen en rustige sfeer. Dus stel je zit lekker op de bank en kijkt wat televisie tijdens je inboedelverzekering vergelijken, dan doe je dit onbewust een stuk meer ontspannen op het moment dat je planten in huis hebt. Afhankelijk van het type plant dat je kiest, kan het dus niet alleen decoratief gezien van toegevoegde waarde zijn, maar ook voor je eigen welzijn en dat van de rest van je huisgenoten.

Draagt bij aan de sfeer van je huis

Planten kunnen een geweldige aanvulling zijn op de sfeer in huis. Niet alleen zijn ze esthetisch aantrekkelijk, maar ze bieden ook tal van voordelen voor zowel je gezondheid als je humeur. Eén van de meest voor de hand liggende manieren waarop planten kunnen bijdragen aan de sfeer in huis is door kleur en textuur toe te voegen. Groen is een rustgevende kleur die een gevoel van frisheid en rust in een ruimte kan brengen. Planten variëren van groot tot klein, met verschillende soorten bladeren en bloemen, waardoor ze een scala aan texturen en patronen bieden om een ruimte visueel te verrijken. Houd er wel rekening mee dat wanneer je een enorme aanpassing doet aan je interieur, waardoor de waarde flink stijgt een andere inboedelverzekering afsluiten met een hogere dekking belangrijk is. Mocht er dan iets gebeuren, dan ben je in ieder geval wel voor alles verzekerd en sta je straks niet voor een deel met lege handen.