Digitale planten zijn de eerste op blockchain gebaseerde kunstmatige levensvorm

Blockchain-technologie heeft Axie Infinity, Ether en Bitcoin geholpen om levensvatbare valuta te worden, maar het is in staat om veel meer te doen dan alleen een digitaal grootboek bijhouden. Een nieuw project wil dat feit aantonen door de grenzen tussen technologie en natuur te vervagen, via een gloednieuwe soort die bekend staat als de Plantoid. In de fysieke wereld is een Plantoid een massa gelaste metalen en elektronische componenten die bedoeld zijn om eruit te zien als een Android-versie van een plant. In de digitale wereld is het een stukje software dat op de blockchain leeft en dat de makers zijn 'ziel' noemen. Dit project is dan ook zeer geschikt voor mensen die liefhebbers zijn van planten, maar inmiddels ruimte meer hebben in hun woning. Met Plantoid kunnen ze dan dus toch nog planten kopen, maar dan op het internet. In dit artikel kun je meer over deze digitale planten lezen!

De redenering achter dit ontwerp is dat de Plantoid zichzelf reproduceert via transacties op de blockchain, net zoals de Algorand munt. Net zoals bloemen in de natuurlijke wereld bijen aantrekken om hen te helpen zich voort te planten, doet de Plantoid hetzelfde met mensen. Het artistieke ontwerp van een Plantoid is bedoeld om de aandacht van menselijke waarnemers te trekken en hen te overtuigen geld te doneren aan het project via Bitcoin. Dit geld wordt vervolgens gebruikt om een kunstenaar de opdracht te geven een gloednieuwe Plantoid te produceren, waarbij het hele proces wordt geautomatiseerd met behulp van slimme contracten.

"Plantoid is een poging om kunst te gebruiken om te illustreren wat ik beschouw als een van de meest innovatieve en ontwrichtende aspecten van de blockchain - het vermogen om autonome entiteiten te creƫren die volledig onafhankelijk en zelfvoorzienend zijn", vertelde de maker Primavera de Filippi aan SingularityHub . De Filippi is een faculteitsmedewerker aan het Berkman-Klein Center van Harvard en de oprichter van Okhaos , het kunstcollectief dat verantwoordelijk is voor het project.

De Plantoid is een voorbeeld van een gedistribueerde autonome organisatie, een concept dat de blockchain zou kunnen gebruiken om de wereld waarin we leven fundamenteel te veranderen. Een Plantoid is in wezen zelfvoorzienend en communiceert alleen met mensen wanneer het donaties moet binnenhalen of een nieuwe versie van zichzelf moet laten maken. Ditzelfde basisidee zou kunnen worden uitgebreid naar allerlei verschillende toepassingen. Stel je je een geautomatiseerde boerderij voor die geen menselijk management vereist. Stel je projecten voor openbare werken voor die volledig gebaseerd zijn op slimme contracten, waarbij mensen alleen worden ingeschakeld voor belastinggeld en mankracht.

De blockchain wordt geavanceerd genoeg om allerlei verschillende implementaties te ondersteunen. Het Plantoid-project is verkennend en experimenteel, maar kan een precedent scheppen voor meer praktisch gebruik. De verschuiving van fiat-valuta naar digitaal geld is een enorme verandering die wordt veroorzaakt door de blockchain. De grotere impact kan echter komen van het vermogen om digitale entiteiten echt onafhankelijk te maken, wat een diepgaande impact kan hebben op geautomatiseerde diensten.