Dit is de beste verlichting om planten te kweken

We weten allemaal dat licht cruciaal is voor de groei van planten. Dit is waarom planten licht nodig hebben en wat het beste type lamp is voor de groei van planten.

Planten zijn in staat hun eigen voedsel te produceren door water en kooldioxide onder invloed van zonlicht om te zetten in suikers. Dit proces heet fotosynthese. Via de wortels nemen planten water op uit de grond en via de bladeren nemen ze kooldioxide op uit de lucht. Chlorofyl ofwel bladgroen stelt planten in staat tot de omzetting van deze stoffen in suikers. Als bijproduct van de fotosynthese wordt zuurstof teruggegeven aan de atmosfeer.

Kleurtemperatuur en lichtduur

Wanneer je binnen planten kweekt, is het belangrijk om het licht van de zon na te bootsen. Hierbij gaat het om de kleurtemperatuur en lichtduur. Niet alle planten hebben immers dezelfde hoeveelheid licht nodig. Planten die fruit produceren, zoals tomaten, vragen meestal meer licht dan planten die voornamelijk bladeren aanmaken.

Zo hebben vruchtdragende planten tot 18 uur licht per dag nodig om te bloeien en vruchten te produceren. Daarom groeien deze planten het beste in de zomer. In dit seizoen is het immers het langste licht. Sommige planten, zoals bloemkool en kool, doen het goed in de late herfst omdat ze minder licht per dag nodig hebben. Net als de lichtduur zijn bepaalde kleuren uit het lichtspectrum belangrijker voor de fotosynthese dan andere. Planten groeien het best als ze worden blootgesteld aan licht dat zoveel mogelijk lijkt op natuurlijk zonlicht, dat tussen 2.700 en 7.000 Kelvin ligt.

Vroeger gebruikten kwekers rood- en blauwgekleurde LED's om planten dit volledige lichtspectrum te geven dat ze nodig hebben om te groeien. De enige reden waarom rode en blauwe LED's werden gebruikt, is dat er nog geen witte LED's bestonden die het noodzakelijke spectrum en de vereiste helderheid boden.

Met nieuwe technologie is het mogelijk om het volledige spectrum en de helderheid van het licht dat planten nodig hebben te verkrijgen met witte LED lampen. Witte LED's gebruiken het minste stroom en gaan het langste mee. Bovendien laten ze planten net zo goed groeien als alle andere soorten verlichting die tegenwoordig verkrijgbaar is.