Duw je plant niet zomaar in elke willekeurige plantenpot

Er is tegenwoordig steeds meer aandacht voor het design en de kleur van de plantenpot. Ooit was de roodbruine aardewerk pot standaard in elke Nederlandse tuin. Deze pot staat ook wel bekend onder de naam Terracotta. Inmiddels is de keuze aan plantenpotten immens en is het vaak lastig om te bepalen welke plant het beste matcht bij een mooie pot.

Als eerste is het verstandig om te kijken naar het gebruik van de plantenbak of bloempot. Zet je die binnen of gebruik je die buiten. Zo staat de pot van gebakken klei er om bekend dat het materiaal gevoelig is voor strenge vorst en hierdoor snel kapot kan vriezen. Ben je dus van plan om winterharde planten te gebruiken, dan is het verstandig om het soort materiaal te gebruiken die bij vorst niet kapot gaat. Dat zou jammer van je investering zijn.

Mix & Match

Is je huiskamer of tuin ingericht volgens een bepaald thema, dan sluit je daar qua kleur en vorm vaak op aan. Zo creëer je een mooi geheel. In deze tijd is het niet moeilijk om een plantenpot in de kleur of vorm van je eigen smaak te kiezen. De kleur van de pot kan overeenkomen met de bladeren van een plant maar ook met de kleur van de bloemen. Hou daar dus altijd rekening mee, zodat het niet een te bont geheel van kleuren wordt tenzij je daar een liefhebber van bent.

Vormen

In veel tuinen en huiskamers zie je de plantenpotten netjes op een rijtje in de vensterbank staan. Wat te denken om er iets meer spanning in te brengen door potten van dezelfde vorm maar verschillend in hoogte bij elkaar te zetten. Dan krijg je een echte eyecatcher. Door van hoogte, doorsnee en tint te variëren krijg je een mooie eenheid die toch spannend blijft. Probeer de bloemen of planten die je daar in gaat zetten ook in hoogte te variëren en hou je aan een vast palet van kleuren zodat het een mooi geheel kan vormen.

Tegel er uit

De vierkante plantenpot leent zich uitstekend als vervanger voor een stoeptegel. Je hoeft het daarbij niet bij eentje te laten. Kies een willekeurig patroon van plantenpotten die je op verschillende plekken in plaats van de tegel kunt zetten. Bovendien is het een duurzame investering in je tuin. In veel gemeenten wordt er promotie gemaakt voor vergroening van je tuin. De tijd van verstening is inmiddels echt wel voorbij. Zorg wel voor genoeg gaten in de onderkant van je bloempot of plantenbak zodat het overtollige hemelwater makkelijk door de grond weg kan stromen. Helemaal ideaal is het om het water in een regenton op te vangen. In veel Nederlandse gemeenten kun je met korting zo´n wateropvang krijgen. Dat bespaart een hoop water uit de kraan tijdens drogere perioden.

Variatie

Kies niet alleen voor variatie in het soort plant en bloempot, maar breng meer biodiversiteit aan in je tuin door er bijvoorbeeld een insectenhotel in te zetten of hang een vogelhuisje aan de muur of in een boom. Het draagt allemaal bij tot een mooie tuin.