Het duurzaam verven van je plantenbakken

Hout is een mooi natuurproduct dat veel gebruikt wordt voor de aanleg van plantenbakken of tuinborders. Vaak worden ze gemaakt van zachte houtsoorten zoals vuren- of steigerhout. Uiteraard wil je dat jouw mooie plantenbakken lang meegaan. Je zult ze dus moeten beschermen tegen invloeden die je hout aan kunnen tasten. Doe je dit niet, dan zal de kwaliteit van je plantenbakken op den duur achteruitgaan door vocht en uv-straling. Door te verven verduurzaam je je houten plantenbakken. Hoe kom je tot een duurzaam resultaat?

De juiste voorbewerking is essentieel

De duurzaamheid van je resultaat valt of staat met de voorbewerking. Verf moet namelijk kunnen hechten op de ondergrond, dit is essentieel voor een duurzaam verfresultaat. Als de ondergrond niet goed samengaat met de verf zul je nooit een resultaat behalen dat lang meegaat. Een belangrijk onderdeel, dus! Dit houdt in dat het hout van je plantenbak goed schoon en opgeschuurd is. Bladderende, oude verflagen moeten verwijderd zijn. Vang het schuursel van oude verfresten op zodat je voorkomt dat deze in je tuin belanden.

Kies je verfdagen verstandig uit

Buiten verven kan niet het hele jaar door: je bent hierbij afhankelijk van de juiste weersomstandigheden. Om tot een duurzaam resultaat te komen is het belangrijk dat de omstandigheden om te verven geschikt zijn.
Een watergedragen verf droogt namelijk erg langzaam als de luchtvochtigheid hoog is en het koud is. De kans dat er regen over je verfwerk komt voordat je verf volledig gedroogd is is dan groot. Hou dus vooral het weerbericht in de gaten en kies een aantal opeenvolgende dagen met een goede temperatuur. De minimale verwerkingstemperatuur vind je terug op de pot. Je krijgt een sterk resultaat door de verf van de eerste laag eerst goed te laten uitharden voordat je de tweede laag aanbrengt.

Zorg voor de kwalitatief goede verf

Een goede verf is essentieel voor een duurzaam resultaat. Het is vanzelfsprekend niet duurzaam om ieder jaar opnieuw verf te moeten kopen en daar zit je hoogstwaarschijnlijk zelf ook niet op te wachten. Bij het verduurzamen van je houten plantenbakken maak je natuurlijk gebruik van een sterke kwaliteit buitenverf die jarenlang meegaat. Kies voor een watergedragen verf die geen schadelijke stoffen bevat. Beter voor jezelf en voor de planten in je plantenbak!

Restjes verf

Klaar met verven? Spoel je verfresten niet door de gootsteen. Ook niet als je een watergedragen verf hebt gebruikt. Mocht je later bij willen werken of nog een houten plantenbak aanschaffen dan kun je altijd bijwerken, mits je de verf goed bewaart. Wil je je verfresten toch liever weggooien? Breng ze dan naar het afvalstation van je gemeente.