Hoe begin je een kwekerij?

Als je van plan bent je eigen kwekerij te starten, dan sta je voor een grote uitdaging. Van het zoeken naar de bank met de hoogste spaarrente, tot aan het aanschaffen van de beste kweekpotten: er komt heel veel bij kijken. Begin met een goed bedrijfsplan, zodat je meer inzicht kunt krijgen in de stappen die nodig zijn om je kwekerij op te zetten. Heb je al genoeg kennis en ervaring in huis of is het misschien zinvol om eerst een cursus of stage te volgen? Heb je een duidelijk financieel plaatje voor ogen voordat je de onderneming begint? Ook zul je je goed moeten verdiepen in de wet- en regelgeving waar je als kweker mee te maken krijgt. Benieuwd naar de belangrijkste stappen die je moet nemen voordat je je kwekerij begint? Lees het hier.

Planning

Als je eenmaal hebt besloten dat je een kwekerij wilt beginnen, is het belangrijk om een bedrijfsplan op te stellen, waarin zo concreet mogelijk staat beschreven wat je voor ogen hebt. Doe vooronderzoek en verzamel zoveel mogelijk informatie over je doelgroep, de markt en concurrentie en neem deze informatie mee in je plan. Bedenk wat je nodig hebt om je kwekerij op te zetten, zoals een geschikte locatie, financiële middelen, materiaal, leveranciers en eventueel personeel. Ga ook na of je genoeg kennis en vaardigheden beschikt om een kwekerij succesvol te runnen en klanten met raad en daad bij te staan en plan zo nodig tijd in voor een opleiding of stage zodat je straks goed voorbereid aan de slag kunt.

Financiën

Zorg voordat je je onderneming begint dat alles financieel goed geregeld is en je de boekhouding en administratie straks overzichtelijk kunt bijhouden. Je kunt als ondernemer een extra spaarrekening openen zodat je ook zakelijk geld opzij kunt zetten. Vergelijk altijd eerst de voorwaarden van verschillende banken en eventuele investeerders, zodat deze helder zijn voordat je start en je voor de meest gunstige situatie voor jouw specifieke onderneming kunt kiezen. Als je verwacht dat je je geld langere tijd kunt missen, is het bijvoorbeeld gunstig om een deposito te openen, waardoor je een hogere zakelijke rente terug krijgt. Hetzelfde geldt voor eventuele leningen als je bijvoorbeeld bedrijfskapitaal aanvraagt: voor elke situatie gelden andere voorwaarden, dus verdiep je hier goed in.

Wet- en regelgeving

Als je planten of plantaardige producten in de Europese Unie verhandelt, importeert of exporteert, krijg je met verschillende regels en voorwaarden te maken waar je goed van op de hoogte moet zijn voordat je je kwekerij begint. Zo heb je voor bepaalde planten en teeltmateriaal een plantenpaspoort nodig. Als je bloembollen teelt, verkoopt of in voorraad hebt, moet je je aanmelden bij de Stichting Bloembollenkeuringsdienst (BKD) en de bloembollen laten keuren. Ook heb je bijvoorbeeld een licentie nodig voor chemische bestrijdingsmiddelen als je gewasbeschermingsmiddelen en biociden gebruikt. Zorg dat je kwekerij aan alle wet- en regelgeving voldoet, voordat je je onderneming begint.

De praktijk

Ook de praktische kant van het runnen van een kwekerij heeft een goede voorbereiding nodig. Zorg dat je al het benodigde materiaal op voorraad hebt, van zaden en stekjes van de planten die je wilt gaan kweken tot aan kweekbakken en tuingereedschap. Als je buiten in de volle grond gaat kweken, heb je een zonnige plek nodig waar je de grond vochtig kunt houden. Dan kun je met je gemaakte planning, goed geregelde financiën, juiste licenties en alle benodigde materialen goed voorbereid beginnen met je eigen kwekerij!