Hoe kun je je vloeren beschermen tegen kamerplanten?

Kamerplanten brengen een vleugje natuur in huis. Ze kunnen ervoor zorgen dat je je meer ontspannen voelt en ze kunnen zelfs de lucht in je huis gezonder houden. Ze kunnen echter ook een beetje riskant blijken te zijn als het gaat om het in goede staat houden van je gietvloeren. Hier bieden we daarom een paar tips om je vloeren te helpen beschermen tegen mogelijke schade door kamerplanten!

Geef op de juiste manier water

Doe je onderzoek en zorg ervoor dat je begrijpt hoe vaak je je planten water moet geven. Geef ze dan voorzichtig water volgens de instructies. Als je weet hoe je voor je planten moet zorgen, vermijd je te veel water, wat kan leiden tot overlopen, en onder water, wat het risico kan vergroten dat het water door het droge modder en op de vloer gaat. Een goede vuistregel is om het water beetje bij beetje toe te voegen en te kijken hoe het in het modder trekt. Houd vervolgens het bakje in de gaten om te zien of het water lekt.

Gebruik bakjes voor planten

Zorg er eerst voor dat al je kamerplanten op een dienblad staan ​​met een lip die groot genoeg is om te voorkomen dat er water lekt. Wanneer je je planten water geeft, kan het water door de gaten aan de onderkant van de pot naar beneden sijpelen en je vloer beschadigen. Dit is niet alleen slecht voor hardhouten vloeren, maar ook voor laminaat en vloerbedekking. Ook als je de kosten gietvloer hebt betaald, wil je het mooi houden en daarom moet je deze waterschade zien te voorkomen. Het vocht kan naar beneden sijpelen, waardoor het laminaat kromtrekt of loskomt van de achterkant, of schimmelgroei mogelijk maakt.

Plaats potten niet direct op de vloer

Ongeacht het type vloer dat je hebt, plaats altijd iets tussen de pot en het vloeroppervlak. Gebruik een standaard, een dienblad, een kleine mat met rubberen achterkant of een of andere vorm van platform die direct contact met je gietvloeren vermijdt. Als je ze toch op de grond moet leggen, koop dan vloerbeschermers die speciaal voor planten zijn gemaakt. Er zijn bijvoorbeeld beschermers die zijn ontworpen om te voorkomen dat zware planten de pool van je tapijt plat maken met behulp van getextureerde bodems. Er zijn ook beschermers die zijn ontworpen om vocht op te nemen.

Til planten, versleep ze niet

Planten kunnen zwaar worden en moeilijk te verplaatsen, vooral als ze in een pot staan. Dit maakt het erg verleidelijk om ze te slepen als je wilt dat ze meer zon krijgen of ze in een andere positie te zetten om te voorkomen dat ze gaan leunen. Het slepen van een plant is echter een goede manier om krassen op je vloeren te maken, met name op vloeren van hardhout en laminaat is dit het geval. Ook kun je vinylvloeren scheuren. Til je planten daarom altijd op of plaats ze op een dolly met rubberen wielen als je ze moet verplaatsen.