Hoe verzorg je een bonsaiboom in huis?

Een bonsai boompje kopen is over het algemeen zeker een aanrader, al moet je dit pas doen nadat je precies weet hoe je deze plant moet verzorgen. Na het lezen van dit artikel zal dit duidelijk voor je zijn!

Water

Water geven is het belangrijkste onderdeel van het kweken van een bonsaiboom. Controleer je bonsai ‘s morgens en ‘s avonds om te zien of hij water nodig heeft. Als de grond er donker uitziet en nat aanvoelt, hoeft er geen water te worden gegeven. Pas als de aarde er lichtbruin uitziet en vochtig aanvoelt, heeft je bonsai meer water nodig. Water grondig over de hele grond totdat het water doorloopt in een bak of schotel. Laat je bonsai nooit uitdrogen en zorg ervoor dat je hem niet constant nat houdt. De grond moet tussen de gietbeurten van nat naar vochtig gaan. Onthoud dat hoe warmer de positie, hoe meer water je bonsai zal gebruiken. Als het grondoppervlak hard wordt tijdens warm weer, dompel je bonsai dan gewoon onder in water om het grondoppervlak te bedekken, gedurende ongeveer tien minuten.

Vochtbak

Plaats je bonsai op een vochtbak. Dit vangt het water op dat door de gaten in de bodem van de pot loopt. Dit water zorgt voor wat vocht rondom je bonsai, vooral als de centrale verwarming aan staat. Zorg ervoor dat het niet overloopt op je meubelen en zorg ervoor dat je bonsai niet in het water blijft liggen. Als bonsaibomen in water zitten, kunnen de wortels gaan rotten en kan het verzwakken.

Voeren

We raden altijd aan om je bonsai te voeren. Gebruik hiervoor een bonsaimeststof, ander algemeen plantaardig voedsel kan te sterk zijn voor de bonsai en kan de wortels verschroeien. Bij gebruik van vloeibaar bonsaivoer raden we aan om in de lente, zomer en herfst één keer per week tot één keer per twee weken te voeren. Verminder de voeding tot ongeveer één keer per maand in het midden van de winter, wanneer het nauwelijks groeit. Het is vooral belangrijk om bloeiende bonsai te voeren. Bonsai’s, zoals de Serissa bijvoorbeeld, zijn erg hongerige bomen zijn op jou aangewezen voor hun voedingsstoffen. Je zult vergeling van de bladeren opmerken als de bonsai een tekort aan voedingsstoffen heeft.

Daglicht

Goed daglicht is net als voor vijverplanten essentieel voor de gezondheid van een bonsai. Zet je bonsai in de winter op een zo helder mogelijke plek en probeer hete voorwerpen zoals radiatoren en televisies te vermijden. Pas in de zomer op voor warme ramen op het zuiden, een beetje zonlicht ‘s morgens of ‘s avonds is gunstig, maar te veel en je bonsai kan oververhit raken. Kortom, je bonsai heeft een standplaats nodig met goed daglicht, maar niet in direct zonlicht.

Snoeien

Om de artistieke gratie en schoonheid van je bonsai te behouden, moet deze regelmatig worden gesnoeid. Zodra nieuwe scheuten ongeveer 2-3 cm zijn gegroeid, knip je met een scherpe bonsaischaar voorzichtig terug tot het eerste paar nieuwe bladeren. Als je bonsai uit vorm raakt, is de lente de beste tijd om hard te snoeien, al die losse scheuten te verwijderen en in eerste instantie ziet de bonsai er misschien een beetje kaal uit, maar met slechts een paar weken zou hij bedekt moeten zijn met nieuwe jonge scheuten.