Kamerplanten verpotten, hoe doe je dat?

Als je een kamerplant hebt, ontkomt je er niet aan: verpotten. Iedere gezonde plant groeit. De meeste planten groeien in de breedte of lengte met nieuwe bladeren en stengels, maar ook in de grond is er veel groei te zien aan de wortels. Verpotten van planten is daarom essentieel om de groei van de plant te blijven stimuleren. Zelf als je een kamerplant hebt gekocht in een decoratieve pot, ontkom je er uiteindelijk niet aan om de plant nogmaals te verpotten.

Welke planten moeten verpot worden

Niet iedere kamerplant moet jaarlijks worden verpot. De meeste planten hebben genoeg aan iedere 2 tot 3 jaar verpotten. Het moment dat een plant verpot moet worden is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is de grootte van de plant erg belangrijk. Een kleine Strelitzia moet jaarlijks worden verpot, terwijl een grotere variant genoeg heeft aan eens per 2 jaar.

Als een plant nog in zijn plastic kweekpot zit, kun je makkelijk zien of het verpotten nodig is. Wanneer de wortels door de afvoergaten van de kweekpot komen is het tijd om te verpotten. De wortels die strak in zijn pot zitten zijn namelijk een teken dat de plant meer ademruimte kan gebruiken. Wanneer de plant niet genoeg ruimte krijgt voor zijn wortels kan dit groei belemmeren en zijn gezondheid verslechteren.

De beste tijd om een kamerplant te verpotten

De beste periode om te verpotten is in het groeiseizoen, vanaf de lente t/m zomer. Vooral het begin van de lente is de ideale periode. Tijdens deze periode krijgt de plant door de zon(kracht) meer energie. Deze energie kunnen planten goed gebruiken na het verpotten. Verpotten kan helaas wat schade aan de wortels en plant met zich meebrengen. Door deze extra energie in het groeiseizoen kan de schade sneller herstellen.

Voordelen van verpotten

Nieuwe bloempot

Bij het verpotten is er een nieuwe bloempot nodig. Deze bloempot moet minstens 20% groter zijn dan zijn vorige. In de meeste gevallen is een bloempot met 2 potmaten groter ideaal.

Als je planten verpot in een grotere bloempot geef je ze de ruimte om te groeien. Hierdoor voorkom je verstikking van de wortels.

Verse potgrond

Tijdens het verpotten is het belangrijk dat je oude potgrond verwijdert, zodat de nieuwe potgrond zijn werk kan doen. In potgrond zitten voedingsstoffen voor de plant. Naar verloop van tijd raken de voedingsstoffen in de potgrond op. Een groot voordeel van het verpotten is de verse potgrond met daarin weer nieuwe voedingsstoffen.

Tijdens het verpotten kun je de oude potgrond met je handen losmaken. Om hardnekkige potgrond los te krijgen kun je de wortelkluit voorzichtig schudden, zodat de oude potgrond losraakt.

Wortelschade herstellen

Mocht de plant door teveel water en oude potgrond last hebben van (beginnend) wortelrot, dan is verpotten een goed moment. Haal tijdens het verpotten rottende wortels weg. Rottende wortels zijn meestal bruin van kleur, zijn zacht van structuur en kunnen zelfs een rottende geur hebben. Door ongezonde wortels weg te snijden kan de plant weer in gezonde staat herstellen.