Tips om de Kamerplanten te Behouden

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het verzorgen van een kamerplant geen gemakkelijke taak. Er zijn veel do's en don'ts en botanische kennis nodig om je planten gelukkig te maken. Tevens dien je tijd te maken voor de tuin en planten. Toch blijft het een waardevolle onderneming voor plantenliefhebbers. Zie het als een soort van huisdier. Het zien groeien en bloeien van je eigen kamerplanten of tuinplanten dankzij jouw inspanningen maakt het iedere keer weer de moeite waard!

Er is veel dat je moet weten als je deze ervaring wilt beleven, maar voor een beginner kan het nuttig zijn om aan deze tips te voldoen.

De Juiste Lichtomstandigheden

Kamerplanten zijn er in allerlei soorten. Elke soort heeft zijn eigen eisen als het gaat om verlichtingseisen. Bekende voorbeelden van zonaanbiddende planten zijn de cactussen-, citrusplanten- en olijf. Sommigen daarentegen zouden zonlicht moeten vermijden. Het is de moeite waard om je exacte type kamerplanten op te zoeken en te achterhalen hoeveel licht deze planten echt nodig hebben.

Geef de Plant Voldoende Water

Sommige beginners hebben de neiging om te denken dat ze deze stap correct uitvoeren, maar dat is echt niet altijd het geval. Kamerplanten hebben vaak water nodig waarbij de verdeling van het water ook nog eens belangrijk is oftewel een gelijkmatige verdeling. Zorg ervoor dat het water de wortel bereikt en controleer of het nat genoeg is of niet. Dit is om ervoor te zorgen dat de plant niet oververzadigd raakt met water of uitdroogt. Spoel indien het om een kamerplant gaat de kamerplant zo nu en dan ook eens af met een waterspuit of waterkan.

Gebruik het Juiste Water

De kwaliteit van het water kan de gezondheid en groei van de kamerplant sterk beïnvloeden. Gebruik altijd de best mogelijke waterbronnen die voor jouw beschikbaar zijn. Als dit niet voorhanden is, overweeg dan om een waterfilter voor thuis te gebruiken voor verdere garanties.

Let op het Gedrag van de Plant

Vaak geeft de kamerplant je signalen over wat deze nodig heeft. Houdt een oogje in het zeil en zie hoe de plant zich voelt en signalen afgeeft naar jouw toe. Pas bijvoorbeeld op voor de omgeving waarin de plant zich bevindt. Is er een waarschijnlijk gevaar voor de gezondheid van de plant? Is er een ophoping van stof of insecten? Het is belangrijk om op deze dingen te letten, evenals op een paar andere tekenen.

Mensen dienen voldoende water te drinken, welke vanuit de kraan of waterfilter kan aangereikt wordt. Je plant dient dit ook te doen, waarbij de eigenaar van de plant deze verantwoordelijkheid op zich moet nemen. Vaak vergeten mensen hoeveel water een plant nodig heeft. Bestaat er echter zoiets als te veel water? Ja! Let altijd op tekenen dat de plant te nat (of te droog) staat.

Pas altijd op voor eventuele algen in de grond of rot in de wortels. Dit kan een teken zijn dat de groei van de plant wordt belemmerd door te veel water. Als de grond of bladpunten te droog worden, of als er tekenen van verwelking zijn, kan dit betekenen dat de plant niet genoeg water krijgt. Aan de andere kant, als de bladeren klein of geel zijn, of de groei scheef of te uitgerekt is, kan dit betekenen dat je een probleem hebt met de verlichting.