Tips voor de verzorging van je Philodendron

Philodendrons zijn mogelijk de gemakkelijkste kamerplanten die je kunt kweken. Of je nu kiest voor rechtopstaande of hangende/klimmende types, ze voelen zich prima thuis. Zelfs beginnende tuinders zijn meestal succesvol in het kweken van deze planten, wat bij een Red Robin snoeien wel anders kan zijn. Philodendrons zijn extreem onderhoudsarm en kunnen lange tijd stil staan. Dit is al helemaal het geval als je de volgende verzorgingstips gebruikt!

Planten

Bewaar je zonnigste ramen voor andere planten. Philodendron-planten geven de voorkeur aan een omgeving met indirect licht, die in de meeste huizen niet al te moeilijk te vinden is. Een locatie in de buurt van een raam, maar niet in direct zonlicht, werkt goed. Een Philodendron met bladeren die niet allemaal groen zijn, kan iets meer indirect licht verdragen dan exemplaren met volledig groene bladeren. Je weet dat de plant te veel licht krijgt als de bladeren geel worden.

Licht

Philodendrons komen oorspronkelijk uit tropische regenwouden, waar ze ruig in bomen klimmen. Wanneer ze worden vertaald naar een thuisomgeving, geven deze planten de voorkeur aan gevlekt licht, net zoals het bladerdak van een tropisch regenwoud. Rechtopstaande soorten accepteren veel meer felle zon, maar waarderen wat gevlekte schaduw. Gekleurde bladvariëteiten hebben een goede hoeveelheid helder licht nodig om hun beste kleuren te laten zien. Als ze in te veel schaduw staan, hebben ze de neiging te vervagen tot dofgroen.

Kunstmest

Daarnaast is het een goed idee om tijdens de lente- en zomermaanden regelmatig doses kunstmest te geven. Dit moet je eigenlijk maandelijks doen in deze periode waarin de groei het meest actief is. Dit kan worden gedaan met vloeibare meststof of pellets met langzame afgifte. De rest van het jaar de dosering terugbrengen naar eens in de twee maanden.

Bodem en water

Philodendron geeft de voorkeur aan egaal vocht en houdt niet van zitten in natte grond. Rechtopstaande soorten zijn veel toleranter tegen droogte, maar geven ook de voorkeur aan gelijkmatig vochtige grond. Daarom is het een goed idee om je Philodendron in een pot te plaatsen die goed doorlaat zodat de grond niet te lang nat blijft.

Ongedierte

Bladluizen, wolluizen, schubben en spintmijten. Elke keer dat je een nieuwe plant in huis haalt, kun je je Philodendrons hieraan blootstellen. Behandel ze zoals je in de tuin zou doen met insectendodende zeep of neemolie. Naarmate de soorten Philodendrons blijven groeien, kunnen ze lang en langwerpig worden. Deze planten vinden het niet erg om gesnoeid te worden, dus voel je vrij om de onhandige groei af te snijden; het zal de vorming van nieuwe scheuten stimuleren op de plaats waar ze zijn afgesneden.

Vermeerderen

Klimmende Philodendrons zijn uitzonderlijk gemakkelijk te vermeerderen en zijn geweldige cadeaus! Omdat deze planten knooppunten hebben met daarin voorgevormde wortels, kunnen ze snel nieuwe planten gaan vormen. Snij een stuk van 13 centimeter van de stengel van een bestaande plant en zorg ervoor dat het stekje minstens één blad en een knooppunt bevat. Steek de stengel in een glas water en zorg ervoor dat de knoop onder water staat. Uiteindelijk vormen zich wortels uit het knooppunt en ontstaat er een nieuwe plant.