Tips voor het onderhouden van planten op hoogte

Het verzorgen van planten op een dak, tegen een hoge gevel, op een moeilijk bereikbaar balkon of ander hoog plateau kan soms best een uitdaging zijn. Met hulpmiddelen als steigers en ladders kun je het jezelf een stuk makkelijk maken om de planten goed te bereiken. Maar ook het aanschaffen van speciaal tuingereedschap, bijvoorbeeld met een extra lange, uitschuifbare steel, kan handig zijn. Hoe dan ook is het belangrijk om je veiligheid voorop te stellen met het werken op (grote) hoogte en zo nodig veiligheidsmaatregelen te treffen. Omdat je planten die hoog uit je directe zicht hangen of staan eerder over het hoofd ziet, is het aan te raden om gebruik te maken van een onderhoudsschema of automatisch bewateringssysteem. Kies voor planten die geschikt zijn voor de hoge omgeving en vergeet niet dat je voor een groendak subsidie kunt aanvragen voor extra budget. Lees hier tips voor het onderhouden van planten op hoogte!

Tuingereedschap

Afhankelijk van de bereikbaarheid van de plek waar de planten zich bevinden, kan het handig of zelfs nodig zijn om speciaal tuingereedschap aan te schaffen. Een goede, stabiele trap of ladder om op te staan, een extra lange gieter voor het bewateren van hoge hangplanten en een telescopische snoeischaar zijn hulpmiddelen die het bereiken en verzorgen van planten op hoogte makkelijker kunnen maken. Ook langarmscharen en ander tuingereedschap met verlengbare steel kunnen nuttig zijn om planten te verzorgen waar je vanaf de grond net niet bij kan.

Veiligheid

Als je op hoogte werkt, bijvoorbeeld op een dak, is het belangrijk om altijd de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen. Gebruik een stevige reformladder die niet om kan vallen, waar je stabiel op staat en waarmee je veilig op de juiste hoogte kunt komen. Zeker jezelf bij werkzaamheden op grote hoogte met een harnas en veiligheidslijn en werk waar het kan met z’n tweeën en niet alleen. Zorg voor geschikte kleding en schoeisel en draag een helm als de hoogte waarop je werkt aanzienlijk is, om letsel te beperken.

Bewateren

Regelmatige verzorging is essentieel voor gezonde planten. Maak dan ook een onderhoudsschema om er zeker van te zijn dat alle planten de juiste verzorging krijgen en op tijd worden bewaterd, bemest en gesnoeid. Door gebruik te maken van een app of kalender met alle onderhoudstaken, voorkom je dat planten die hoog uit het zicht hangen verwaarloosd worden. Ook kun je kiezen voor een automatisch bewateringssysteem dat je planten op hoogte voorziet van water, zodat je er én niet meer zelf aan hoeft te denken én je niet meerdere keren per week de ladder op hoeft voor het bewateren van je planten.

Planten kiezen

Houd bij het kiezen van planten altijd rekening met de omgeving waarin ze komen te staan. Bedenk dat planten die je op een dak of ander hoog platform plaatst in verhouding veel aan direct zonlicht zullen worden blootgesteld en over het algemeen meer wind vangen. Vermijd in dit geval breekbare potten, houd de planten laag of zorg dat ze stevig vast staan tegen een muur of reling. Vergeet ook niet dat je in veel gemeenten voor een groendak subsidie kunt aanvragen, waarmee je planten en mos kunt kopen om het dak van je schuur of woning mee te bedekken. Met het juiste tuingereedschap, inachtneming van de veiligheid, een goed onderhoudsschema en geschikte planten, wordt het onderhouden van planten op hoogte een fluitje van een cent!