Tuinverlichting: combineer sfeer en functionaliteit

Verleng je tuinseizoen en creëer een sfeervolle, veilige én praktische buitenruimte met de juiste verlichting. Ontdek in dit artikel de voordelen van basisverlichting, accentverlichting en sfeerverlichting, en kies de perfecte oplossing voor jouw tuin. Creëer een gezellige zithoek, accentueer je favoriete planten of beveilig je tuin met passende tuinverlichting. De mogelijkheden zijn eindeloos! Een goed verlichtingsplan bestaat uit 3 pijlers die indien toegepast zorgen voor een veilig en sfeervol verlichte tuin.

 • Basisverlichting
 • Accentverlichting
 • Sfeerverlichting
 • Basisverlichting voor een veilig verlichte tuin

  De basis van tuinverlichting is erg gericht op functie. Je wilt natuurlijk dat je tuin ook in het donker goed zichtbaar en begaanbaar is. Denk daarbij aan het verlichten van de oprit, paden of traptreden. Ook tuinverlichting gekoppeld aan een bewegingssensor valt hieronder. Hiermee schrik je ongenode gasten af, maar kan ook gemak bieden voor jezelf. Basisverlichting is dus een belangrijk aspect in het verlichtingsplan. In het kort is dit alle verlichting die je tuin veilig en makkelijk maken. Je kunt de basisverlichting opbouwen uit verschillende soorten lampen

  Soorten basisverlichting:

  Staande lampen

  Staande lampen worden veel gebruikt als basisverlichting en zijn op meerdere plekken toe te passen. Naast de looppaden, langs de oprit en rondom het terras. Je verlicht hiermee als het ware de routes door je tuin.

  Wandlampen

  Wandlampen zijn eenvoudig te monteren op de schutting of de muren. Als basis zijn ze zeer geschikt om de entree te verlichten of donkere hoekjes in de tuin. Bijvoorbeeld in een hoek bij de afvalcontainer, maar ook stapelmuurtjes om hoogteverschillen zichtbaar te maken.

  Prikspots

  Deze kleine, verstelbare lampen kunnen in de grond worden gestoken en zijn perfect voor het uitlichten van bepaalde planten, bomen of andere tuinornamenten. Met de prikspots kun je goed diepte toevoegen aan de tuin en specifieke delen zeer gericht verlichten.

  Tips voor het kiezen van de juiste basisverlichting:

  Denk goed na over de functie van de verlichting. Wil je op bepaalde plekken de veiligheid vergroten of elementen in je tuin benadrukken? Ook is het goed om te kijken naar de stijl en design van de verschillende lampen. Passen deze goed in het geheel en sluiten ze goed aan bij de andere verlichting in de tuin? Er zijn immers veel verschillende stijlen lampen te koop, van klassiek tot zeer modern.

  Basisverlichting is de kern van een goed verlichte tuin. Door zorgvuldig de juiste verlichting te kiezen verhoog je de veiligheid in je tuin, maar creëer je ook een aantrekkelijke buitenruimte waar je het hele jaar door van kunt genieten.

  Accentverlichting voor een magische sfeer

  Accentverlichting is de tuinverlichting die specifieke elementen in je tuin uitlicht, zoals bomen, struiken, beelden of waterpartijen. Het doel is niet alleen om deze elementen te accentueren, maar ook om een magisch effect en een sfeervolle ambiance te creëren als het donker is. Er zijn verschillende soorten accentverlichting die je kunt toepassen en combineren met elkaar.

  Soorten accentverlichting

  Grondspots

  De grondspots worden in de ondergrond verwerkt en vallen daardoor overdag nauwelijks op. Als het donker wordt zie je pas echt de ware kracht van de grondspots. Ze schijnen omhoog waardoor je bomen, struiken of beelden verlicht. Ook kun je met kleine grondspots met een lage lichtsterkte lijnen accentueren.

  Buitenspots

  Buitenpots zijn eigenlijk vergelijkbaar met grondspots. Het grote verschil is dat deze wel boven de de grond uitsteken en zichtbaar zijn. Ze zijn erg veelzijdig en voor veel toepassingen geschikt. Verlicht je favoriete tuinelementen met een subtiele lichtbundel of accentueer gevels en muren voor een mooi en sfeervol effect.

  Up/Downlighters

  Deze lampen zijn ontworpen om zowel omhoog als omlaag te schijnen. ideaal voor het verlichten van muren, maar ook van borders onder de lamp. Door de lampen tactisch te plaatsen op de muur creëer je een mooi spel tussen licht en schaduw.

  Praktische tips voor het plaatsen van accentverlichting:

  Plaats een grondspot of prikspot onder je favoriete boom, struik, ornament of bij een waterpartij. Verlicht ook van verschillende kanten. Van voren verlichten geeft een ander beeld dan van de zijkant. Speel ook met schaduw. Dat geeft een mooi beeld op de achtergrond, maar creëert ook diepte in de tuin.

  Verlicht ook niet te veel.Goed geplaatste subtiele verlichting is vaak mooier dan te veel verlichting zodat het magische effect verloren gaat.

  Accentverlichting is de kunst van het subtiel benadrukken van de mooiste elementen in je tuin. Met doordachte plaatsing en het juiste type verlichting creëer je een betoverende sfeer die je buitenruimte echt tot leven brengt.

  Sfeerverlichting voor een gezellige tuin

  Sfeerverlichting is de finishing touch binnen de tuinverlichting. Vooral gericht om je tuin gezellig te maken en minder functiegericht. Je bepaalt zelf wanneer je de sfeerverlichting wilt toepassen, het gehele jaar, met feestjes in de tuin of alleen tijdens de feestdagen. De mogelijkheden zijn eindeloos en niks is te gek, zolang je het zelf maar mooi vindt. Er zijn dan ook verschillende soorten sfeerverlichting die je kunt gebruiken om je tuin tot een knusse en uitnodigende oase te maken.

  Soorten sfeerverlichting:

  Spots

  Strategisch geplaatste spots werpen een zacht licht over de gebieden die je wilt. Voor een extra sfeervolle toepassing kies je voor spots waarvan je de kleur kunt aanpassen en de lichtsterkte kunt dimmen. Zo pas je de verlichting geheel naar wens en naar de gelegenheid aan.

  Lichtslingers

  Lichtslingers zijn veelzijdig en kunnen worden opgehangen aan bomen, schuttingen, pergola's of over een terras. Ze voegen een feestelijke en magische sfeer toe, vooral in de avonduren. Lichtslingers zijn er in verschillende kleuren of zelfs meerdere kleuren per slinger.

  Solarlampen

  Deze milieuvriendelijke lampen laden overdag op met zonne-energie en geven 's avonds een zacht licht af. Plaats solarlampen langs tuinpaden, bloembedden of verspreid over het gazon voor een subtiele verlichting. Solarlampen zijn een sfeervolle aanvulling op je basis en accentverlichting.

  Tips voor het creëren van meer sfeer met verlichting:

  Combineer verschillende soorten sfeerverlichting om lagen aan te brengen. Denk aan het combineren van spots met lichtslingers. Kies voor warme kleuren zoals geel en oranje voor een gezelligen en uitnodigend lichtbeeld en verspreid de verlichting door de tuin. Te veel verlichting op 1 plek zal het sfeervolle effect teniet doen. Combineer ook met traditionele verlichting zoals fakkels en kaarsen, Naast sfeervol komt je verlichting dan ook echt tot leven.

  Sfeerverlichting is de finishing touch voor elke tuin. Of je nu een rustige avond alleen wilt doorbrengen, een barbecue organiseert of een feest viert, sfeerverlichting voegt een sprankje magie toe aan je tuin en maakt elke gelegenheid bijzonder.

  Zoals je ziet is buitenverlichting meer dan alleen functioneel. Met een doordacht lichtplan en een combinatie van basisverlichting, accentverlichting en sfeerverlichting maak je van je tuin een plek waar je het hele jaar door van kunt geniet.