Vijf redenen om voor een alternatieve kerstboom te kiezen

Het is bijna weer die tijd van het jaar. Tijd om je lekkere warme wollige kersttrui uit de kast te trekken, uren in de keuken te staan voor een culinair hoogstandje met op de achtergrond sfeervolle kerstmuziek. Onmisbaar in al die feestelijke kerstvreugde is natuurlijk de kerstboom. Of toch niet? Steeds meer mensen kiezen voor een alternatieve kerstboom. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen?

De alternatieve kerstboom is duurzaam

Ieder jaar opnieuw een boom omhakken om hem een paar weken in huis te zetten voor hij afgedankt aan de straat ligt en naar de vuilstort gebracht wordt. Iedereen kan wel bedenken dat dit misschien niet de meest duurzame manier van kerstvieren is. Voor mensen die op zoek zijn naar een duurzamer alternatief zijn er gelukkig steeds meer mogelijkheden. Op de plastic kunstboom na zijn die alternatieven ook allemaal beter voor de planeet. Denk bijvoorbeeld aan een houten kerstboom, eentje van metaal of kunststof. Ook kiezen mensen er steeds vaker voor om een kamerplant, zoals de kamerden of Araucaria heterophylla, dienst te laten doen als kerstboom. Dan hoef je na kerst alleen maar de decoratie te verwijderen en kan je plant lekker blijven staan. Niet alleen lekker duurzaam, maar scheelt op de lange termijn ook nog eens geld. Want je hoeft niet iedere keer opnieuw te betalen voor een boom.

Een alternatieve kerstboom past in ieder huis

Ja, je kunt natuurlijk voor een heel klein kerstboompje kiezen. Maar in de praktijk blijkt toch dat een kerstboom altijd meer ruimte inneemt dan je van tevoren had ingeschat. Mensen die klein wonen, bijvoorbeeld in een studio of flat, of die een kleine of smalle woonkamer hebben, krijgen al gauw ruimtegebrek wanneer ze kerst vieren met een kerstboom. Qua vorm is een echte kerstboom nou eenmaal niet zo makkelijk weg te zetten. Een alternatieve kerstboom neemt veel minder ruimte in beslag en is dus voor een klein woonoppervlak een uitkomst. Vaak kun je ze aan de muur hangen of makkelijk in de hoek zetten. Heb je een kleine woonkamer, maar wel een mooie tuin met daarin een mooie boom, dan kun je natuurlijk ook nog kiezen voor een kerstboom met kerstverlichting buiten om die ultieme kerstsfeer te creëren. Op die manier hoef je ook geen boom te kappen maar werk je gewoon met de bomen die je al hebt. En het ziet er toch altijd wel erg magisch uit, zo’n mooi verlichte boom in je voortuin.

Het geeft minder rommel

Het heeft natuurlijk wel wat, zo’n echte kerstboom in huis, net als vroeger. Die heerlijke dennengeur die je in het hele huis kunt ruiken, de aanblik van die twinkelende lichtjes en het gezellig samen optuigen van de boom. Maar de boom verliest al snel zijn lekkere geur en je hebt er een dagtaak aan om te voorkomen dat je kat niet ineens bovenin de boom zit of het hele gevaarte omgooit. Om over ondeugende peuters nog maar niet te spreken. En zijn de feestdagen weer voorbij dan moet hij er ook nog weer uit. Met als gevolg dat je in maart nog dennennaalden terugvindt in je huis. Als je gekozen hebt voor een kerstboom met kluit sta je vervolgens in de, met een beetje pech, bevroren aarde te scheppen om hem in de grond te krijgen, of moet je de kerstboom nog afvoeren. In sommige gevallen mag je hem gewoon op straat neerleggen en wordt hij gehaald, maar vaak moet je hem zelf wegbrengen met als gevolg dat ook je auto vol naalden zit. Kortom, het geeft een boel werk. Werk dat je met een alternatieve kerstboom niet hebt. Staat zo en ruimt ook zo weer op. En wil je per se die dennengeur dan kun je ook een geurkaarsje of olie gebruiken.

Het is weer eens iets anders

Vooral wanneer je iemand bent die niet graag met de meute meeloopt is dit je moment om te shinen. Want met een alternatieve kerstboom kun je al je creativiteit uit de kast halen. Want uiteraard zijn er allerlei leuke dingen te koop, maar je kunt ook lekker zelf aan de slag. Op die manier weet je helemaal zeker dat je echt een unieke kerstboom in huis hebt staan. En wat je ook gebruikt, voeg mooie twinkel kerstlichtjes toe en je hebt gelijk die kerstsfeer te pakken.

Je hoeft hem niet in leven te houden

Voor diegenen die het aan groene vingers ontbreekt is de alternatieve kerstboom ideaal. Hij heeft namelijk helemaal geen verzorging nodig. Waar je bij een kerstboom met enige regelmaat moet checken of hij nog genoeg water heeft, waarna je in de meest onmogelijke houding onder de boom moet gaan liggen om hem van water te voorzien, hoef je van je alternatieve kerstboom alleen maar te genieten.