Vijf tips voor de aanleg van een terras

Natuurlijk wil jij graag een mooi terras in je tuin! Vraag jij je af waar je op moet letten als je van plan bent om een nieuw terras aan te leggen? Lees dan gauw verder en doe je voordeel met de onderstaande tips.

1. De locatie van het terras

Een belangrijk uitgangspunt bij het aanleggen van een terras is de plek in je tuin. Kies een plaats uit die praktisch is ten opzichte van je huis en die past bij je wensen qua zon, uitzicht en privacy. Wil jij dicht bij je woning zitten en makkelijk naar de keuken kunnen lopen of zit je graag lekker achter in de tuin? Bekijk wat een fijne ligging is ten opzichte van de tuin van de buren en de stand van de zon in de loop van de dag. De omstandigheden moeten voor jou zo optimaal mogelijk zijn. Wellicht is het ook een idee om naast een groter terras wat kleinere zithoekjes her en der in de tuin te maken. Zo heb je meer keuzemogelijkheden als je van je tuin wilt genieten.

2. De ideale grootte

Bedenk ook hoe groot jouw terras moet worden. Met hoeveel mensen wil je er kunnen zitten? Misschien heb je een groot gezin en wil je regelmatig gezellig met je visite in je tuin vertoeven. Of gaat het om een leuke plek voor maximaal twee personen? Wie weet hou je van barbecueën en organiseer je graag tuinfeesten. Welke tuinmeubels hebben jouw voorkeur? Dit bepaalt allemaal wat de ideale grootte van jouw terras is.

3. Het totaalplaatje met de tuin

De aanleg van een terras staat niet op zichzelf. Het moet goed passen bij de rest van de tuin. Betrek dus ook de ligging en vormgeving van tuinpaden erbij. Kies beplanting die mooi aansluit. Denk hierbij zowel aan een gazon, bloeiende planten, struiken als bomen. Of wat dacht je van een vijver of tuinbeelden? Plaats mooie plantenbakken op je terras en creëer zo de gewenste sfeer. Besteed ook speciale aandacht aan de grenzen van de tuin. Ga jij bijvoorbeeld voor een schutting of een heg tussen jouw tuin en die van de buren? Verder kan het aanbrengen van tuinverlichting handig zijn.

4. Keuze tuintegels of ander materiaal

De uitstraling van je terras hangt voor een groot deel af van het type bestrating dat je kiest. Er zijn veel soorten tuintegels, klinkers en andere materialen verkrijgbaar. Tuintegels van beton zijn bijvoorbeeld heel betaalbaar en fraai. Ze zijn in vele uitvoeringen te krijgen. Zo is het momenteel erg hip om betontegels met een print van een mooi motief te gebruiken. Let bij je keuze op de afmeting, de krasbestendigheid, de kleurvastheid en het onderhoud.

5. De aanleg zelf

Aan de basis van een mooi terras staat een goede constructie en afwatering. Je wilt immers niet dat je terras gaat verzakken of vol plassen met water komt te staan. Als jouw terras bijvoorbeeld tegen je huis aan komt te liggen is het over het algemeen slim om het ietsje schuin af te laten lopen richting de tuin.