Zo dragen planten bij aan de isolatie van je woning

Planten vormen niet alleen een kleurrijke toevoeging aan de tuin, maar worden ook gebruikt voor het op duurzame wijze isoleren van woningen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de hennepvezel isolatie van een partij als Afwerkingshop. Hennepvezels worden niet alleen gebruikt voor isolatiemateriaal, maar bijvoorbeeld ook voor de productie van papier en textiel. Hennep biedt het voordeel dat deze plant tijdens de groeiperiode geen irrigatie nodig heeft, evenals dat het aantal natuurlijke vijanden minimaal is. Dat laatste maakt dat de hennepplanten niet met pesticiden bespoten hoeven te worden. Het komt de duurzaamheid van dit isolerende middel ten goede. Overigens wordt niet alleen hennepvezel gebruikt voor het creƫren van isolerende platen. Dat doet men ook op basis van bijvoorbeeld houtwol.

Zoek je naar een mogelijkheid om een nieuw geplaatste voorzet- of scheidingswand geluidsdicht te maken? In dat geval zijn de isolerende platen van hennepvezel mogelijk minder geschikt. Interessanter is het gebruik van akoestische panelen. Ook deze panelen kunnen milieuvriendelijk en duurzaam geproduceerd zijn, bijvoorbeeld bij een combinatie van gerecycled papier en vlasmenen.

Isolatie verbeteren met een groene dakbedekking

Een andere manier om planten te gebruiken voor het verbeteren van de isolatie in huis, is de keuze voor een groen dak. Je kunt bij een groen dak denken aan een bekleding van het dak met sedum, verschillende soorten mossen en grassen. Het wordt steeds vaker toegepast op platte daken, bijvoorbeeld bij de realisatie van een aanbouw. Zelf een groen dak aanleggen is relatief eenvoudig. Niet alleen in de winter heb je profijt van de planten op je dak, ook in de zomer biedt dit voordelen. Een groene dakbedekking maakt dat de ruimte onder het dak minder snel opwarmt, wat het binnenklimaat ten goede komt.

Andere voordelen van een groene isolatie

In algemene zin geldt dat de keuze voor een groene isolatie, zoals de isolerende platen van hennepvezel en een groen dak, tal van aanvullende voordelen biedt. Denk aan de minimale impact ervan op het milieu, denk aan de levensduur, enzovoorts. Voor een groen dak geldt daarnaast dat dit de biodiversiteit in de omgeving van je woning verbetert, dat het regenwater absorbeert en dat het kleur toevoegt aan de wijk. De kans op wateroverlast neemt hiermee af. Tegelijkertijd vormt de buffer van regenwater die ontstaat een natuurlijke bescherming tegen een snelle opwarming van je woning in de zomer. Het water verdampt, waardoor de temperatuur nauwelijks stijgt.