Zorg voor meer privacy in je tuin met deze planten

Als je hoopt je achtertuin om te toveren in een oase waar je kunt ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven, ben je misschien op zoek naar manieren om privacy toe te voegen zonder dat je mogelijk lelijke bouwwerken zoals hekken en muren hoeft neer te zetten. Planten zijn een geweldig alternatief, vooral als het je einddoel is om een meer natuurlijke, privé-ontsnapping net buiten je huis te creëren zonder veel geld uit te geven. Zit daarom heerlijk beschut op je tuinset door de onderstaande planten te plaatsen in je tuin!

Noorse spar

Je kunt het zicht vanaf de weg of alleen de ooglijn van buren blokkeren met deze soort spar die 12 meter lang en 7,5 meter breed kan worden. Het groeit langzamer dan sommige andere soorten, met een groeisnelheid van slechts 1 tot 60 cm per jaar, wat betekent dat het geen goede keuze is voor iemand die onmiddellijke privacy nodig heeft. Deze soort kan gedijen in zon, schaduw of halfschaduw. Het is echter over het algemeen geen goede optie voor een haag. Als je de juiste afstand hebt, krijg je gelukkig alsnog de privacy die je wenst.

Bamboe

Dankzij een snelgroeiend wortelstelsel vormt bamboe een uitstekend privacyscherm dat snel tot volledige grootte zal groeien. Experts raden aan om ze in verhoogde plantenbakken te planten, omdat ze snel grote delen van het landschap kunnen overnemen. Bamboe kan worden gebruikt om meer een levend hek in exotische stijl te creëren met zijn prachtige, weelderige bladeren.

Leyland-cipresboom

De Leyland-cipresboom kan een grote barrière vormen wanneer deze als border wordt geplant. Deze soort kan 12 tot 18 meter lang en 4,5 tot 6 meter breed worden, in feite is het een zeer snelgroeiende plant met een groeisnelheid van ongeveer een meter per jaar. Dit type houdt van de volle zon en is zonder twijfel een geweldige optie om een haag te creëren of om ze natuurlijker op zichzelf te laten groeien.

Smaragdgroene arborvitae

Als je een ruimte hebt die een hoge plant met een kleinere voetafdruk nodig heeft, wil je misschien de smaragdgroene arborvitae overwegen. Deze soort is erg dicht en kan tot 4,5 meter lang en 1 meter breed worden. Het vereist heel weinig snoei of scheren en gedijt in de volle zon tot halfschaduw. Deze soort boom is bovendien een goede optie om een haag mee te maken of om ze op natuurlijke wijze zelfstandig te laten groeien. Zo kun je optimaal privacy creëren in je tuin!

Green Giant arborvitae

Deze soort kan volgens experts 9 tot 12 meter lang en 3,5 meter breed worden. Het is weer een snelgroeiende plant die groeit met een snelheid van ongeveer een meter per jaar, waardoor een Green Giant arborvitae een goede keuze is als je op zoek bent naar meer privacy rondom je huis, maar je geen tijd hebt om te wachten tot een langzamer groeiende struik volgroeid is. Deze soort gedijt in de volle tot gedeeltelijke zon, dus je kunt een haag maken of hem natuurlijker op zichzelf laten groeien.