De beste manieren om energie te besparen met planten

Energieprijzen vergelijken is op het moment geen pretje aangezien de oorlog van Poetin tegen Oekraïne ervoor heeft gezorgd dat ze duurder zijn geworden, al geldt dit vooral voor de gasprijzen. Alsnog proberen veel Nederlanders om tegenwoordig minder energie te gebruiken. Wat ze echter mogelijk nog niet weten is dat planten hierbij kunnen helpen. In dit artikel vind je daarom een paar van de beste manieren waarop het besparen van energie mogelijk is met behulp van planten.

Condensor afschermen

Plant bladverliezende of groenblijvende bomen en struiken aan de oost-, zuid- en westkant van een condensor voor buitenairconditioning. Hoe heter een condensor wordt, hoe harder hij moet werken. Een besparing van maar liefst 3 procent op de efficiëntie van het airconditioningsysteem kan worden gerealiseerd door eenvoudigweg de condensor af te schermen van de hete zomerzon.

Zon blokkeren of doorlaten

Plant grote bladverliezende schaduwbomen aan de zuid-, zuidwest- en westkant van uw huis. Loofbomen, die in de winter hun blad verliezen, blokkeren de zomerzon, maar laten de warme winterzon volledig door. Plant bomen ongeveer 4 meter uit elkaar en 4 meter van je huis. Blijf bij de sterk beboste eiken (rood, scharlaken of wit), linden of essen om windschade aan gebouwen te voorkomen. Houd deze oriëntaties vrij van groenblijvende bomen die de winterzon blokkeren. Uit een recent onderzoek bleek dat een verschil van maar een paar graden tussen beschaduwde en niet-beschaduwde muuroppervlakken gelijk was aan een toename van 30 procent in isolatiewaarde voor de beschaduwde muur.

Plant ook bladverliezende wijnstokken zodat ze direct op de zuidelijke en westelijke muren van een bakstenen of metselwerkgebouw bij een terras klimmen. Ze blokkeren de zomerzon maar laten de winterzon binnen. Als je een houten huis hebt, bouw dan een latwerk. Dit elimineert rotproblemen veroorzaakt door wijnstokken op hout.

Extra isolatie

Plant dichte groenblijvende struiken aan de westelijke, noordwestelijke en noordelijke kant van je huis om extra isolatie te bieden tegen het binnendringen van koude-weerlucht in de structuur. Wintergroene wijnstokken op deze muren (voor bakstenen constructies) of in de buurt van deze muren (voor houten gebouwen) zullen ook helpen om luchtinfiltratie te verminderen en energie te besparen.

Wind

Plant twee of meer rijen groenblijvende bomen aan de noord- en noordwestkant van je huis om de winterwinden te blokkeren. Windschermen zorgen voor de grootste vermindering van de windsnelheid op een afstand van 5 tot 7 keer de hoogte van het windscherm aan de lijzijde. Het energieverbruik in de winter is met maar liefst 30 procent verminderd door een goed ontwerp en onderhoud van windschermen. Plant daarnaast bomen en struiken die als windtunnels zullen fungeren en de zuidwestelijke zomerbries in en door het huis kunnen leiden. Dit kan het selectief uitdunnen van de understory-planten inhouden om een maximale luchtcirculatie te bevorderen.

Circulatie

Zorg ervoor dat plantenmassa's (groepen struiken of bomen) die je maakt, de natuurlijke stroomafwaartse stroming van koelere lucht mogelijk maken. Dit bevordert meer circulatie in de zomer en voorkomt dat er in de winter "koudeluchtmeren" in de buurt van je huis ontstaan.