Kwekersrecht

Veel kwekers en liefhebbers van planten zijn op zoek naar betere planten die bijvoorbeeld sterker zijn, beter geuren of langer doorbloeien. Omdat dit zoeken en veredelen veel tijd en geld kost, willen de vinders van deze planten hier graag iets voor terug hebben. Om deze reden is het kwekersrecht ingevoerd. Indien een plant beschermd is door het kwekersrecht mag deze niet zomaar vermeerdert worden. Vaak wordt de vermeerdering van dit soort planten uitgegeven aan een of enkele kwekers, die hiervoor per plant een bedrag betalen aan de vinder van die plant.

Om aan te geven dat een plant kwekersrechtelijk beschermd is staat er vaak PBR achter de plantnaam, maar soms staat er ook PFAFF of ®. Mocht dit dus achter een naam staan, dan mag u deze plant niet vermeerderen. Niet alle beschermde soorten staan op de Plant Index aangegeven omdat (nog) niet alle beschermde soorten bekend zijn bij ons. U kunt er echter vanuit gaan dat als een plant een handelsnaam heeft, deze beschermd is.

Wereldwijd zijn er tientallen bedrijven die het kwekersrecht regelen voor kwekers. Aangezien het voor een individuele kweker erg veel werk is om het kwekersrecht aan te vragen en te controleren, kunnen zij dit uitbesteden aan dit soort bedrijven. In Nederland zijn o.a. de volgende bedrijven actief op het gebied van kwekersrecht:

Meer informatie over kwekersrecht kunt u vinden op de website Uitvinders. Ook staat hier een uitgebreid artikel over Handelsnamen

Plantenkennis programma